Alphonse Mucha

Alphonse Mucha

De Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) wordt in de late 19e eeuw in Parijs in een klap beroemd met een door hem ontworpen reclameposter voor een toneelstuk van Sarah Bernardt.
Zijn stijl valt in de smaak en hij ontwerpt vervolgens talloze posters van vrouwen met weelderige lokken die als een waterval over haar heen vallen. Verleidelijk kijken ze je aan terwijl ze een product aanprijzen of een maand voorstellen op een kalender.
Wat veelal niet bekend is, is dat Mucha ook een spiritueel mens was. Zijn project Le Pater en werk voor de Vrijmetselaarij is ook aanwezig.
Het aantrekkelijke van deze tentoonstelling in het Kunstmuseum is dat Mucha’s grafisch werk in de context van de Parijse kunst en mode wordt getoond, puttend uit de eigen rijke collectie uit dit tijdvak. Met name het glaswerk van Émile Gallé neemt een prominenten plek in. Tot slot besteedt de tentoonstelling aandacht aan de revival van Mucha’s werk in de jaren ’70.

Naast de verdiepende tentoonstellings lezing die on demand beschikbaar kun je je ook nog verder verdiepen in de Art Nouveau rond de eeuwwisseling met de online cursus De Wereld van Mucha. die ook on demand beschikbaar is.
Na aankoop van de lezing heb je een week de tijd om deze onbeperkt terug te kijken. Voor de cursus geldt dat je drie maanden de tijd krijgt om deze terug te kijken!

Wil je meer weten over de Wiener Secession of Charles Rennie Mackintosh en de Glasgow Four klik dan op de afbeeldingen hieronder.