NIEUW Alphonse Mucha

NIEUW Alphonse Mucha

De Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939 werd in de late 19e eeuw in Parijs in een klap beroemd met een doorhem ontworpen reclameposter voor een toneelstuk van Sarah Bernardt. Zijn stijl viel in de smaak en hij ontwierp talloze posters van vrouwen met weelderige lokken die als een waterval over haar heen vallen. Verleidelijk kijken ze je aan terwijl ze een product aanprijzen of een maand voorstellen op een kalender.
Het Kunstmuseum laat Mucha’s grafisch werk zien in de context van de Parijse kunst en mode: prachtig glaswerk en keramiek temidden van mannequins gekleed in de laatste ontwerpen van de Parijse couturiers. Het derde aspect van de tentoonstelling is de revival van Mucha’s werk in de jaren ’70 en wordt er ook aandacht besteed aan deze comeback.

Ik ben dol op de kunst uit de late 19de eeuw en heb besloten om naast de gebruikelijk tentoonstellingslezing en rondleiding, ook een korte cursus aan te bieden.
In zes lessen neem ik jullie graag mee naar de wereld van Alphonse Mucha. We kijken in naar de verschillende uitingen van deze kunststroming in Europa. We starten met een Inleiding & de Art Nouveau in Frankrijk, gevolgd door de Art Nouveau in België en Nederland. Daarna zijn de Jugendstil en het Modernismo aan de beurt en als kers op de taart neem ik jullie mee naar de tentoonstelling van Alphonse Mucha zelf.

(looptijd: 5 februari t/m 3 juli 2022)

Kortom je kunt kiezen uit:
– een verdiepende hybride tentoonstellingslezing op 14 februari om 14.00 uur. Deze is tegelijkertijd fysiek bij Casa dell’Arte in Den Haag als online bij te wonen.
– een rondleiding op open inschrijving op 1 maart om 11.00 uur op de tentoonstelling in het Kunstmuseum. Vanzelfsprekend kan ik je ook met je eigen groepje rondleiden op een door jouw gekozen moment. Neem dan contact op.
– een hybride cursus De wereld van Alphose Mucha. Art Nouveau in Europa. Deze is tegelijkertijd fysiek bij Casa dell’Arte in Den Haag als online bij te wonen. De cursus wordt op vrijdagochtend gegeven op 21 en 28 januari, 11,18 en 25 feburari, 4 maart van 10.00-12.00 uur waarbij de laatste bijeenkomst een rondleiding over de tentoonstelling is. Ondanks dat deze cursus al begonnen is kun je nog steeds aansluiten, alle lessen worden nl. opgenomen!

Wil je meer weten over de Wiener Secession klik hier of Charles Rennie Macintosh en de Glasgow Four klik dan hier.