Anders Zorn. De Zweedse idylle

Tentoonstellingslezing Anders Zorn – De Zweedse idylle: zowel fysiek als online

Glooiende heuvels, besneeuwde dennen, kleurrijke klederdrachten en houten huizen. Een beeld dat iedereen kan oproepen bij het denken aan Zweden. Natuurlijk is dat net zo geconstrueerd als molens, klompen en polders waar buitenlanders aan denken wanneer je ze naar hun beeld over Nederland vraagt. Beide percepties zijn ontstaan in de late 19e eeuw, in Nederland dankzij de Haagse School en in Zweden dankzij Anders Zorn.
Zorn reisde de hele wereld rond en kreeg opdrachten van de rich and famous. Hij verdiende genoeg geld om een mooi huis in welke moderne metropool te kunnen kopen. Echter, hij koos voor Mora. Elke keer wanneer hij ‘s zomers terugkeerde zijn geboorteplaats, zag hij hoe het traditionele leven wegsijpelde. Dus sprong hij op de bres om het authentieke Zweden te bewaren.
Zorn besloot tot het opkopen van oude houten gebouwen, zo oud als de 13e eeuw, het verzamelen van textiel en gebruiksvoorwerpen. En als schilder deed hij er natuurlijk alles aan om het Zweedse leven vast te leggen. Deze – toch enigszins geïdealiseerde – schilderijen verkochten het goed in het buitenland en bepaalden daarmee dus het beeld dat het buitenland kreeg van Zweden.
In Zweden is Anders Zorn een superster, niet alleen vanwege zijn internationale werk en als vertolker van de Zweedse Idylle, maar ook vanwege zijn veelzijdigheid. Hij laat geen medium onberoerd. Hij begint als aquarellist, stapt over naar de olieverf schilderijen terwijl hij ook aan houtbewerken, beeldhouwen, etsen en fotograferen doet.

Door de samenwerking met het Nationalmuseum in Stockholm en het Zorn Museum in Mora konden de mooiste stukken naar het Kunstmuseum komen en biedt deze tentoonstelling een indrukwekkend scala aan kunstwerken van Zorn’s hand.
Benieuwd naar deze veelzijdige kunstenaar? On demand THUIS vanuit je luie stoel kun je kiezen voor:

  • De dik tweeënhalf uur durende verdiepende tentoonstellingslezing. Je hebt na aankoop één hele week om de lezing onbeperkt te bekijken en heb je bovendien ook nog toegang tot de verschillende andere filmpjes en video’s die je in ‘mijn bibliotheek’ op de website van Casa dell’Arte kunt terugvinden!
  • NIEUW het Kunstuurtje waarbij je in één uur tijd wordt bijgepraat over deze tentoonstelling. Na aankoop staat dit Kunstuurtje 24 uur tot je beschikking in ‘mijn bibliotheek’ op de website van Casa dell’Arte.

Ben je nieuwsgierig naar de tentoonstelling? Kijk dan naar dit filmpje wat ik maakte voor de Najaarsnieuwsbrief van Casa dell’Arte.