LIVE Online lezing Anders Zorn – De Zweedse idylle

LIVE Online lezing Anders Zorn – De Zweedse idylle

Van in klederdracht gehulde, dansende stelletjes tijdens midzomernacht tot een naakte, blonde vrouw die haar zoon door kabbelend water leidt: op de werken van Anders Zorn (1860-1920) zien we idyllische voorstellingen die we veelal nog steeds identificeren met het Scandinavische leven. Uit angst dat de traditionele manier van leven zal verdwijnen, ontpopt de Zweedse kunstenaar zich net als veel Europese tijdgenoten rond 1900 als chroniqueur van zijn thuisland. Zorn reist voor zijn succesvolle carrière de wereld over en portretteert de groten der aarde. Maar in zijn Zweedse werken zien we een kosmopoliet die na al zijn reizen pas echt verliefd wordt op zijn thuisland.

In Zweden is Anders Zorn een superster, maar in de rest van Europa is hij grotendeels aan de aandacht ontsnapt. Dit najaar brengt Kunstmuseum Den Haag 150 schilderijen, aquarellen en etsen samen in zijn eerste Nederlandse overzicht in samenwerking met het Nationalmuseum in Stockholm en het Zorn museum in Mora.

(tekst Kunstmuseum)
Looptijd: 10 oktober 2020-31 januari 2021

Op vrijdagochtend 28 november om 10.30 uur geef ik de LIVE online lezing die bij deze tentoonstelling hoort en kun je aan de hand van mijn verhaal virtueel, vanuit je eigen huiskamer, door de tentoonstelling dwalen. Wanneer je dan daarna de tentoonstelling gaat bekijken, ben je helemaal voorbereid!