NIEUW Artemisia. Vrouw en Macht

NIEUW Artemisia. Vrouw en Macht

Artemisia. Vrouw, superster, moeder, schilder, beroemd, aantrekkelijk, zelfstandig. Dit is slechts een greep uit de berg van eigenschappen van deze buitengewone kunstenares uit de 17e eeuw. Als vrouw moest ze zich staande houden in een mannenwereld en deed dat met succes juist omdat ze vrouw was. Als een kameleon paste ze haar stijl aan aan de mode, aan de opdrachtgevers, aan de markt.
Maar ze was geen volger. Elke keer wanneer ze koos voor een onderwerp werd dit bezien vanuit haar eigen perspectief. Ze verplaatste zich keer op keer in haar onderwerp om zo dichtbij mogelijk te komen en dit zo realistisch mogelijk weer te geven. De meeste van haar onderwerpen zijn dan ook (krachtige) vrouwen en niemand anders dan Artemisia kon een vrouwenlichaam zó realistisch schilderen.
(Looptijd: 26 september t/m 23 januari 2022, Rijksmuseum Twenthe)

De lezing neemt je mee door haar leven aan de hand van haar schilderijen waardoor je schitterende introductie krijgt op het werk en het roerige leven van Artemisia Gentileschi.
Mooi om als voorbereiding op de tentoonstelling in Enschede in de trein er naar toe te bekijken. Je hebt deze lezing na aankoop namelijk een héle week lang tot je beschikking waardoor je ‘m ook nog een keer kunt bekijken na je bezoek!