Caravaggio – Bernini. Barok in Rome

Rondleiding Caravaggio – Bernini. Barok in Rome

Rome 1600. De kerk heeft op haar grondvesten staan schudden, en alle middelen worden ingezet om de gelovigen binnen de – nu Katholieke – kerk te houden. Daar waar de Protestanten zich bedienen van het woord, zal de Katholieke kerk op grote schaal het beeld inzetten als methode om de gelovigen aan zich te blijven binden.

Al sinds dat San Francesco van Assisi werd toegesproken door een door mensenhanden gemaakte crucifix, speelt de kunst een grote rol om gelovigen te raken, te beroeren, te motiveren. En juist dàt aspect, het appelleren aan emoties (affetti), neemt een enorme vlucht in die vroege Barok.  De kwaliteit van de kunst wordt nu beoordeeld op het kunnen raken van de beschouwer, op welke manier dan ook. 

De makers van de tentoonstelling Caravaggio – Bernini. Barok in Rome hebben er voor gekozen om een aantal affetti te selecteren: bijvoorbeeld orrore & terrabilità, passione & compassione en meraviglia & stupore en de kunstwerken rond deze thema’s te selecteren.

Tijdens de rondleiding wordt van elk thema’s een aantal kunstwerken besproken, óók van het thema Antichità & La gran maniera Greca, dat niet in Wenen behandeld werd, maar wel in Amsterdam. Ook zijn niet alle 72 kunstwerken van Caravaggio en Bernini zelf, alhoewel zij in mijn verhaal wel een hoofdrol krijgen. Zoals de tentoonstellingsmakers hebben gekozen voor welke werk onder welk thema te scharen, heb ik een keuze moeten maken.

Deze rondleiding is er één die de moeite waard is én een die een inkijkje geeft in het gevoelsleven van de 17e eeuwse beschouwer.

Helaas zijn door de omstandigheden rondleidingen nog niet toegestaan. Vandaar dat Wendy een online lezing van bijna 3 uur heeft gemaakt en krijg je dubbel en dwars waar voor je geld!

Samen met collega Karin Haanappel organiseerde Wendy een seminar dat door de Corona crisis veranderde in een webinar. Het fijne hiervan is dat onze beide lezingen zijn opgenomen. Wil je dus óók nog de lezing van Karin horen over Artemisia Gentileschi, klik dan hier om beide online lezingen en de extra’s aan te schaffen.