ONLINE Cursus ‘Iconografie. Symboliek in de kunst’

ONLINE Cursus ‘Iconografie. Symboliek in de kunst

Een detail van een werk van Lucas Cranach zien we een Christuskindje dat met beide handen iets vasthoudt. Wat is het, en wat is de betekenis hiervan?
Weet je het niet, dan is deze cursus zeker iets voor jou! Herken je het wel, maar wil je meer weten over de vele verborgen boodschappen in de kunst? Ook dan is deze cursus een uitkomst.
De lessen zijn opgebouwd rond een thema dat als een kapstok wordt gebruikt voor een verdieping van de symboliek in een bepaalde periode of stroming en aan de hand van de allerlei kunstwerken wandelen we door de eeuwen heen.
We bedienen ons in deze cursus van de wetenschappelijke benadering die we iconografie – oftewel beeldbeschrijving – noemen waardoor je tijdens de les leert talloze geheimen te onthullen en raadsels te ontrafelen. Deze cursus geeft je dan ook voldoende handvatten om de verborgen verhalen tijdens je volgende museumbezoek te ontdekken.

Deze cursus van 10 colleges is opgenomen bij Casa dell’Arte en nu on demand online te bekijken. Na aankoop zijn de lessen samen met allerlei extra informatie, drie maanden beschikbaar in de bibliotheek van Casa dell’Arte en kan onbeperkt worden teruggekeken.

Programma:
Les 1 – Inleiding
Les 2 – De godenwereld
Les 3 – Het Oude en het Nieuwe Testament
Les 4 – Het gebouw als beelddrager
Les 5 – Hagiografie
Les 6 – De Nieuwe Tijd
Les 7 – Decoratieprogramma’s
Les 8 – Genrevoorstellingen
Les 9 – Femmes Fatales
Les 10 – De Moderne Tijd