Online cursus ‘Toppers uit de Kunstgeschiedenis’ – deel 1

Cursus ‘Toppers uit de Kunstgeschiedenis‘ deel 1

Vaak stelt men mij de vraag: ‘welk kunstwerk vind jij nu het mooist?’ Direct racen er dan een aantal werken door het hoofd die toch telkens verschillend zijn en bepaald worden door wie het vraagt, op welk moment de vraag wordt gesteld en hoeveel tijd ik heb om na te denken. Meestal is mijn antwoord dat ik geen voorkeur heb, ik alles tot de Tweede Wereldoorlog mooi vind. Dat is vaak niet wat men wil horen, en dan geef ik aan dat ik een voorkeur heb voor de Renaissance en de Barok om daar vervolgens mompeld aan toe te voegen dat ik ook een zwak heb voor de klassieke oudheid, de Middeleeuwen en de Verlichting. Tja, bijna alles dus….

Het is dus altijd lastig is om te kiezen, vandaar dat ik mij voor het samenstellen van deze cursus in de eerste instantie heb beperkt tot de periode tot de 17de eeuw. Vervolgens wilde ik ook verschillende media aan bod laten komen. Vandaar dat we mozaïeken, boekverluchting, fresco’s, schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur de revue zien passeren.

Naast dat schoonheid (hoe subjectief!) aan de basis van de keuze heeft gestaan, heb ik ook andere overwegingen gehad. Zoals omdat ik houd van het gehele oeuvre van de kunstenaar, of dat ik de context waarin een werk tot stand kwam interessant vind of dat de opdrachtgever specifieke wensen had.

Deze cursus is on demand te verkrijgen en is na aankoop 3 maanden lang te bekijken vanaf de bank, vanuit de hangmat of gewoon een de keukentafel!

Cursus programma:
Les 1. Santa Maria Maggiore & Hagia Sofia
Les 2. Giotto & Duccio
Les 3. Gebroeders Van Limburg & Jan van Eyck
Les 4. Matthias Grünewald & Pieter Breughel 
Les 5. Leonardo da Vinci & Rafael
Les 6. Michelangelo & Andrea Palladio
Les 7. Caravaggio & Bernini
Les 8. Rubens & Rembrandt
Les 9. Elisabetta Sirani & Michaelina Wautier

De inmiddels gegeven Toppers cursussen deel 2, 3, 4 en 5 zijn on demand beschikbaar. Toppers deel 6 start in september 2023.