De Schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage

De Schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage

In 2019 vierde de Hermitage Amsterdam het tienjarig bestaan van de samenwerking met de Hermitage in St. Petersburg met een wel hele bijzondere tentoonstelling.

De conservatoren selecteerden hiervoor een aantal paren van kunstwerken die niet direct voor de hand lagen en vaak uit totaal verschillende periodes of culturen kwamen. Om een voorbeeld te geven: een voormalig drieluik van Maarten van Heemskerck en een West Chinese afbeelding van Boeddha hingen gebroederlijk naast elkaar uitsluitend omdat op beiden de opdrachtgevers waren afgebeeld.
Het tweede deel van de tentoonstelling volgde evenmin het gebruikelijke stamien want ook hier stonden de stukken kriskras door elkaar heen opgesteld ongeacht periode, stijl of medium.

Het doel was om heerlijk te kunnen dwalen door deze encyclopedische collectie en je een beetje het gevoel te geven dat je echt in de Hermitage was. In Amsterdam dan weliswaar want van mijn eigen bezoeken aan de Hermitage in St. Petersburg herinner ik me dat om zo door de verschillende collectie te kunnen dwalen, je wel meerdere dagen nodig had!

Hoe dan ook, het is een prachtige tentoonstelling geworden zoals de teaser hieronder laat zien. Ben je nu nieuwsgierig geworden naar die bijzondere combinaties en wil je even ontsnappen aan de wereld om je heen? Boek dan de lezing die ik maakte naar aanleiding van deze tentoonstelling en waan je even in de Hermitage in St. Petersburg.