Facelifts & make-overs

Facelifts & make-overs

De collectie van het Mauritshuis bevat schilderijen van meer dan 500 jaar oud die in tip top conditie worden gehouden door onze eigen restauratoren. Het hebben van eigen restauratoren is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest want het is pas 25 jaar geleden dat het restauratieatelier op zolder van het Mauritshuis werd ondergebracht.

Al die jaren zijn er talloze schilderijen door de handen gegaan van Carol Pottasch, Sabrina Meloni en Abbie Vandivere. Van het simpel schoonmaken en voorzien van een nieuwe vernislaag tot reversibele reconstructies, zij kennen de collectie door en door.

Een restauratie is altijd spannend want met de verschillende technieken kunnen we ‘door’ het werk heen kijken en worden er soms spectaculaire ontdekkingen gedaan.
Een aantal van die ontdekkingen worden nu op deze tentoonstelling gepresenteerd. Zo weten we nu hoe Suzanna en de Ouderlingen van Rembrandt er uit heeft gezien, dat Diana en haar Nimfen van Vermeer heel wat heeft meegemaakt en dat Frans Hals beter andere pigmenten had kunnen gebruiken voor de rok van Aletta Hanemans.
Tevens vertel ik je tijdens de lezing en de rondleiding over de basisprincipes van restauraties en leer je wat verfschollen en spanguirlandes zijn.

De verdiepende online tentoonstellingslezing en het Kunstuurtje zijn inmiddels on demand verkrijgbaar.

Mijn mini-lezing voor de Haagse Bibliotheek zie je hieronder. Ben je nu benieuwd naar alle andere restauratie verhalen, boek dan het Kunstuurtje of de verdiepende lezing die hier boven staan!