ONLINE lezing ‘Frans Hals. Zijn tijd ver vooruit‘
Wellicht ben je je er nooit zo bewust van geweest, alleen Frans Hals schilderde uitsluitend mensen, meestal alleen, soms in familie- of verenigingsverband. Geen religieuze of mythologische scènes, stillevens of landschappen, alleen maar portretten. En dat doet hij zo goed dat hij eigenhandig het portret heeft opgewaardeerd tot een waardig genre.
We weten, net als van Vermeer, vrij weinig van Hals. Hij wordt opgeleid bij Karel van Mander die in 1603 Haarlem verlaat en de opleiding van de ongeveer 20-jarige Hals bij van Mander eindigt. Dan wordt hij pas rond zijn dertigste lid van het Haarlemse schildersgilde. Wat hij in de tussentijd heeft gedaan is in nevelen gehuld. Dat hij inmiddels een voorliefde voor het portretgenre had ontwikkeld is duidelijk.
Hals portretteert echtlieden, leden van het schuttersgilde en de Haarlemse gewone man met zwier en vol leven alsof ze na sluitingstijd van het museum zo door de zalen wandelen.
Geen Nederlandser schilder had dit voor hem gedaan, en Hals wordt razend populair. Hij blijft zijn hele carrière vasthouden aan het genre en door de tentoonstelling heen zien we zijn stijl steeds losser worden tot aan het groepsportret van de regentessen aan toe waar hij de fragiliteit van de ouderdom van de geportretteerden weergeeft alsof hij naar zichzelf in de spiegel heeft gekeken.
Er zijn in het Rijksmuseum 48 fraaie stukken bijeengebracht waarvan er in de audiotour 22 van het Rijks worden besproken. Tijdens de hybride lezing van Casa dell’Arte ontmoet je ALLE 42 individuen, bewonderen we de drie schutterstukken (twee nog nooit eerder door het Frans Halsmuseum uitgeleend), de twee regentenportretten en het familie portret.
We volgen grotendeels de zaalindeling van de expositie in het Rijksmuseum zodat je dit als voorbereiding op (of nagenieten van) je bezoek kunt zien.
De twee uur durende lezing is LIVE opgenomen en inmiddels on demand beschikbaar. Bij je aankoop ontvang je instructie hoe de lezing te bekijken. Je heb een week de tijd om op je gemak de lezing en de extra’s terug te kijken.