Global Wardrobe. The worldwide fashion connection

Global Wardrobe. The worldwide fashion connection

Kijkend naar Westerse mode in de afgelopen 300 jaar heeft men zich nooit zo bezig gehouden met de vraag in hoeverre je dit nu Westers kunt noemen.
Dat veranderde in de jaren ’90! Onder andere de komst van het internet maakte pijnlijk duidelijk dat het tonen van ‘indiananen’ tooien op de catwalk in schril contrast stond met de werkelijkheid dat native Americans wiens erfgoed dit was, zelf niet toestaan waren dit te dragen.
Wanneer je dan met die blik door de kasten van de modecollectie gaat dan is de conclusie al snel getrokken: veel van deze textilia kwamen tot stand in een periode van kolonisatie en ongelijke machtsverhoudingen en er sprak is van cultural appropiation.
Dat maakt deze kledingstukken niet minder mooi en zijn ze nog steeds te bewonderen. Echter, het bewustzijn dat ze betekenis hadden in een andere cultuur of dat ze in een andere cultuur anders gebruikt werden, dat is nu het ware verhaal achter de tentoonstelling Global Wardrobe – De wereldwijde modeconnectie. Na jaren van ontkenning van je culturele identiteit is te zien dat de ontwerpers vandaag de dag juist hun identiteit omarmen en deze op de voorgrond zetten in hun ontwerpen.
Na afloop is de bezoeker zich er (nog meer) van bewust van het feit dat mode een wereldwijd fenomeen was én is omdat de tentoonstelling zichtbaar heeft gemaakt hoeveel andere culturen hebben bijgedragen aan de fantastische ontwerpen die zijn tentoongesteld (cultural appreciation).

(looptijd: 9 oktober 2021 t/m 16 januari 2022)