Grand Dessert – De Geschiedenis van het Toetje

Grand Dessert – De Geschiedenis van het Toetje

Zoals we op schilderijen kunnen zien zijn puddingen, ijs en taartjes al eeuwen een geliefde, zoete afsluiting van een diner. Deze lekkernijen noemen wij in de volksmond een toetje, en met een chique woord ‘dessert’. Dit is afgeleid van het Franse werkwoord desservir, dat ‘de tafel afruimen’ betekent. Het toetje werd dan ook geserveerd nadat de dinertafel was afgeruimd.
Conservator Suzanne Lambooy heeft samen met Heel Holland Bakt-presentatrice Janny van der Heijden in het Kunstmuseum de tentoonstelling Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje samengesteld. 
Aan de hand van verschillende thema’s zoals pudding, ijs en taart wordt het onderwerp aan de hand van kookboeken, bakvormen, serviezen belicht. Ook worden technologische ontwikkelingen toegelicht van bijv. het porselein, de koelkast en de mixer die een rol hebben gespeeld bij het maken van desserts.
Aparte aandacht is er voor suiker, een van de belangrijkste ingrediënten van desserts. Middels de schitterende suikerbloemen van Natasja Sadi is er ruimte voor haar persoonlijke verhaal over de suikerhandel.
Voor deze tentoonstelling gaan ook de stijlkamers op de schop en komt er ruimte voor uitbundig gedekte tafels vol met allerlei toetjes. Loopt het water je al in de mond? Schrijf je dan snel in voor de rondleiding op deze unieke tentoonstelling.
(Looptijd: 23 november 2024 t/m 13 april 2025)