Het gedroomde museum

Het gedroomde museum, Berlage’s meesterwerk

In 1935 opende het museum dat ontworpen was door Hendrik Petrus Berlage in opdracht van de Gemeente Den Haag. Een museumgebouw dat niet direct de handen op elkaar kreeg want het was niet wat men had verwacht. Met associeerde musea met tempels, met grootse gebouwen en men kreeg een stapel blokken van gele steen, wat een deceptie!

Maar dat interieur! Daar was men lyrisch over. De zalen hebben precies het juiste formaat, niet te groot en niet te klein. In de zalen ligt geen enkele deur in het verlengde van de ander waardoor je blijft dwalen en nooit vermoeid raakt. Het daglicht stroomt naar binnen en is gericht op het optimaal laten uitkomen van de kunst zonder dat het gebouw zich wegcijfert.

Het doet precies was directeur Van Gelder en architect Berlage voor ogen hebben: een plek waar men ‘geïsoleerd van wereldsch gedruisch zich kan verdiepen in het genot, dat kunst geeft, de wijding ervan kan ondergaan, de schoonheid er innerlijk kan opnemen‘. In hun optiek mag een museum geen depot zijn noch studiezalen complex, het moet een levend organisme zijn dat de bezoeker zijn dagelijks beslommeringen laat vergeten bij het aanschouwen van de kunst.

Dat dit project de nodige voeten in de aarde had en niet over een nacht ijs is gebouwd, is nu goed in beeld gebracht door deze tentoonstelling. Het meest indrukwekkende is de originele maquette van het allereerste ontwerp die laat zien dat de plannen voor dit gebouw veel grootser waren dan uiteindelijk is gerealiseerd.

Op dit moment kun je kiezen uit vier verschillende mogelijkheden die je hieronder kunt selecteren:
– een korte inleidende online lezing: het Kunstuurtje
– wil je het hele verhaal horen, geïllustreerd met videobeelden en foto’s van de tentoonsstelling? Koop dan deze verdiepende online lezing
– ga je liever het museum van de buitenkant bekijken dan kun je meegaan met een wandeling rondom het gebouw.
– én nu het weer mogelijk is: in een klein groepje van max 4 deelnemers een bezoek brengen aan de tentoonstelling in combinatie met een wandeling rondom het gebouw

(looptijd: 20 februari t/m 7 november)