De ‘Italiënische Reise’ van Johann Wolfgang von Goethe

De ‘Italiënische Reise‘ van Johann Wolfgang von Goethe

Met een IQ van 210 geldt Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) als een van de intelligentste mensen aller tijden. Hoewel hij vandaag de dag vooral bekend is als dichter en schrijver, was hij daarnaast een vooraanstaand natuurwetenschapper. Hij hield zich o.a. bezig met de zoologie, de geologie, de geneeskunde en de botanica.

Ik ken Goethe vooral vanwege mijn reizen met SRC naar Thuringen & Saksen waar we Weimar aan doen. Dankzij Goethe kreeg de stad een classicistisch uiterlijk met zorgvuldig aangelegde parken en classicistische huizen en gebouwen. Zijn aanwezigheid trok ook anderen zoals Wieland, Herder en Schiller en legde de basis voor de Weimarer Klassik.
Ondanks dat hij het uitstekend voor elkaar had in Weimar, voelde hij het al beklemmend en had hij de wens om in zijn vaders voetstappen te treden en net als hij op reis te gaan naar Italië. In alle stilte en incognito vertrekt hij op 3 september 1786 voor een reis van 1,5 jaar naar Italië.

Hij is zo blij als een kind wanneer hij de werken in het echt ziet die hij alleen van plaatjes en kopiën kent en is vol bewondering over het voor hem nog onbekende. Vol enthousiasme houdt hij een dagboek bij dat onze rode draad zal zijn.
Met deze cursus van ongeveer 6 colleges wil ik in de voetsporen treden van Goethe en virtueel door Italië reizen nu dat dat fysiek niet kan.
Hoe dat precies vorm krijgt ben ik nu aan het onderzoeken en zal deze pagina vullen zodra dit plan meer vorm heeft gekregen.

Geef een reactie