Koninklijk Blauw

Rondleiding ‘Koninklijk Blauw. Het mooiste Delfts aardewerk van Willem en Mary

De subtitel van deze tentoonstelling in het Kunstmuseum is: Het Mooiste Delfts aardewerk van Willem en Mary en daarmee is niets te veel gezegd. Centraal in deze expositie staan twee Delfts Blauwe bloemenvazen in de vorm van een man en een vrouw waarvan werd vermoed dat het het vorstelijke paar Willem III en Mary II voorstelt.

Stadhouder-koning Willem III en prinses Mary Stuart II staan bekend om hun rijke verzameling Delfts aardewerk waarmee zij hun paleizen in Nederland en Engeland sierden. Gedurende hun regeerperiode tussen 1689-1702 waren zij vaste klant bij De Griekse A in Delft die voor hen van alles maakte: van metershoge bloempiramides, tuinpotten, confiturenschalen tot bustes. Ook de andere plateelbakkerijen in Delft profiteerden hiervan waardoor het Delfts aardewerk in deze periode een grote bloei doormaakte.

Helaas zijn de beste stukken kapot gevallen of verdwenen naar het buitenland waardoor ze zelden in Nederland te zien zijn. De tentoonstelling Koninklijk Blauw in het Kunstmuseum brengt deze topstukken uit de binnenlandse collecties (Paleis Het Loo, Rijksmuseum, Museum Prinsenhof Delft, Lavino Collectie) en Europese collecties voor het eerst samen. Helaas zijn een aantal buitenlandse stukken zoals uit Hampton Court Palace en het Victoria & Albert Museum,Londen nog niet aanwezig en zullen deze gedurende de looptijd (van 1 juni tot 22 november 2020) van deze tentoonstelling worden toegevoegd.

Het verhaal van de tentoonstelling is er een van diplomatie, weelde en fascinatie voor een product dat vandaag de dag nog steeds een van de kenmerken van Nederland in het buitenland is naast kaas, koeien en klompen!

Wegens de Corona maateregelen zijn er nog geen rondleidingen. Mocht je niet kunnen wachten schrijf je dan in om op donderdag 29 oktober om 10.30 uur LIVE mee te gaan naar de weerlderige wereld van blompotten en tulpenvazen!