Najaar 2021 Global Wardrobe. The worldwide fashion connection

Najaar 2021 Global Wardrobe. The worldwide fashion connection

De modecollectie van Kunstmuseum Den Haag is opgezet met een West-Europese focus. Maar wie in het depot de kasten opent, ontdekt al snel hoeveel draden er zijn met andere culturen wereldwijd. Handbeschilderde katoen uit India, soepele Chinese zijde, fantasievolle batik uit Indonesië of kleurrijke varianten op de Japanse kimono: deze kledingstukken dragen de wereld in zich en vertellen verhalen over inspiratie en verbondenheid.

Mooie, maar ook pijnlijke verhalen, want veel van deze textilia kwamen tot stand in een periode van kolonisatie en ongelijke machtsverhoudingen. De actuele tentoonstelling Global Wardrobe – De wereldwijde modeconnectie wordt gebracht in een tijd dat het denken over mode als een wereldwijd fenomeen én cultureel toe-eigenen in de modewereld volop in de schijnwerpers staat.

Het Kunstmuseum nodigt de bezoeker uit om voorbij de schoonheid te kijken, en de kleding te zien als onderdeel van de wereldgeschiedenis die ze vertegenwoordigen. Speciale aandacht gaat uit naar makers van nu die ontwerpen met een open blik op de wereld en daarbij hun eigen culturele achtergrond op de voorgrond zetten.

(tekst Kunstmuseum).

Over deze tentoonstelling zal ik zeker een lezing maken die zowel online/on demand te verkrijgen zal zijn als ook fysiek bij te wonen is. Indien de omstandigheden het toelaten zullen er tevens rondleidingen op de tentoonstelling worden georganiseerd.

Zodra hier meer duidelijkheid over is, wordt dit in de nieuwsbrief bekend gemaakt.