Anni en Josef Albers

Anni en Josef Albers

Anni en Josef Albers hebben een niet te overschatten impact gehad op de ontwikkeling van de moderne kunst. In 1922 ontmoeten de twee elkaar op het befaamde Bauhaus. Hier ontspringt een levenslange liefdevolle en professionele relatie.
Aan het begin van haar opleiding bij Bauhaus wordt Anni Albers, zoals de meeste Bauhausmädels, gedirigeerd naar de weefkunst. Eenmaal in het textielatelier ontwikkelt ze een groot enthousiasme voor de veelzijdigheid van dit medium. 
Josef Albers wijdt zijn werkzame leven aan het onderzoek naar de fysieke en emotionele werking van kleur. Aanvankelijk door middel van geometrische composities van gezandstraald glas, later in de schilderkunst wanneer door de opkomst van de Nazi’s naar de VS verhuizen.
Daar krijgen ze de gelegenheid om naast op zeer insprirerende wijze te doceren, ook regelmatig naar Zuid Amerika te reizen. Aldaar ontdekken ze de rijkdom van de oude culturen en proberen ze als docenten hun studenten het culturele belang van die gebruiksvoorwerpen en kunstschatten te laten inzien. Tegelijkertijd laten die culturen diepe sporen achter in hun eigen werk. 
Het Kunstmuseum wijdde in 2022-2023 een indrukwekkend retrospectief aan het kunstenaarskoppel Anni en Josef Albers. De meer dan 200 werken – schilderijen, foto’s, meubels, tekeningen, textiel – laten zien hoe Anni uitgroeit tot een ware pionier van de moderne textielkunst en Josef in zijn schilderkunst hij een unieke abstracte beeldtaal ontwikkelt waarin alles draait om de visuele interactie van kleur, uitmondend in zijn beroemde schilderijen- en grafiekreeks ‘Homage to the Square’. 

Over deze tentoonstelling wordt op 19 maart – de 135ste geboortedag van Josef Albers – een verdiepende online lezing gegeven. Deze lezing wordt opgenomen en is na afloop on demand beschikbaar. Na aankoop van deze lezing heb je een week lang de lezing en bijbehorende extra’s onbeperkt terug te kijken.

Vanzelfsprekend kun je deze rondleiding ook als groepje boeken. Een groepsrondleiding met max 15 persononen kost €130,- en duurt 1,5 uur. Dit is inclusief gebruik van een whispersysteem maar exclusief toegang tot het museum.
Tevens is het mogelijk de lezing op je eigen locatie te organiseren. Interesse in een groepsrondleiding of lezing? Neem hier contact op.