Kinderen van de Haagse School

Kinderen van de Haagse School

Kinderen schilderen bleek goed te verkopen, blijkt uit analyse van de verkoopgegevens van Bernardus Blommers. Kunsthandel Goupil kon ze voor 20% meer geld in de markt zetten. Kinderen met speelgoedbootjes bij een waterpoel aan zee, pootjebadend of spelend in het zand, Blommers beeldde van alle Haagse School schilders misschien wel de meeste kinderen af.
Zijn collega’s nemen het thema ook een enkele keer ter hand waardoor we een beeld krijgen van allerlei kinderen uit de late 19de eeuw. De meesten van hen zijn werkend afgebeeld, want kinderarbeid was dan weliswaar aan banden gelegd maar nog niet verdwenen. Samuel van Houten, de broer van Sientje Mesdag-van Houten en vader van Barbara van Houten (beiden schilders), zorgde in 1874 voor de eerste stap in de goede richting met het – zoals het nu bekend staat – Kinderwetje van Van Houten.
Op de tentoonstelling Kinderen van de Haagse School zijn daardoor zowel confronterende als schattige schilderijen van kinderen te zien die allen een eigen verhaal vertellen.
Naast de rondleiding op deze fraaie tentoonstelling bezoeken we ook meteen nog even het wereldberoemde Panorama Mesdag!!!!