Royals & Rebels

NIEUW Royals & Rebels

Door haar overlijden dit jaar, drukt Vivienne Westwood een nog grotere stempel op de nieuwe modetentoonstelling in het Kunstmuseum Royals & Rebels. British Fashion. In bijna elke zaal is er wel iets van Westwood te zien, of iets wat door haar beinvloed is. Het museum kun hiervoor putten uit de eigen grote collectie (Westwood wordt al sinds de jaren ’80 door het museum gevolgd) maar heeft ook fantastische bruiklenen gekregen. De publiekstrekker zal ongetwijfeld de Westwood trouwjurk zijn die Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) droeg in de Sex and the City film (2008) en recent ook in het vervolg And just like that… (2023). 
Westwood is natuurlijk niet de enige ontwerper van formaat. Met stukken van Charles Frederick Worth, Mary Quant, Alexander McQueen tot nieuwe talenten als Matty Bovan, passeert de hele Britse kostuumgeschiedenis de revue. De rode draad is hierbij de invloed die de Britse mode heeft (gehad). Wie heeft er niet een tweed jasje gehad of een geruite rok? Of wanneer je wat meer rebels was dan was je misschien meer van de punk, en was Vivienne Westwood jouw voorbeeld.
De laatste koninklijke toevoegingen aan de tentoonstelling werden nog vrij recent gedaan. Er zijn twee hoeden van koningin Máxima te bewonderen die zij in Engeland heeft gedragen, en als klap op de vuurpijl twee echte outfits van Lady Diana. Behalve mode-icoon was zij ook een rebel die mode aangreep om een statement te maken zoals we in de remake van haar schapentrui kunnen zien.
Dit is opnieuw een schitterend vormgegeven tentoonstelling die je helemaal het Britse gevoel geeft door je mee te nemen in de metro en croquet laat spelen op het platteland. Schrijf je hieronder in als individu of boek je eigen groepsrondleiding en reis met me mee naar Engeland!
(looptijd 9 september 2023 – 7 januari 2024)

De rondleiding van 10 november is uitverkocht. Gelukkig zijn er nog drie alternatieve data 😉