Tentoonstellingslezing Sofonisba Anguissola

Tentoonstellingslezing Sofonisba Anguissola: ‘De meest roemrijke vrouwelijke schilder van Europa

Van 11 februari tot en met 11 juni 2023 organiseert Rijksmuseum Twenthe in samenwerking met de Deense Nivaagaards Malerisamling de eerste solotentoonstelling rond het leven en werk van de Italiaanse renaissanceschilder Sofonisba Anguissola (ca. 1532–1625) in Nederland.
Anguissola is een van de meest getalenteerde portretkunstenaars van de Italiaanse zestiende eeuw. Zij en haar vijf zusjes werden door hun vader klassiek geschoold, hetgeen uitzonderlijk was in die tijd. Ondanks dat haar zusjes ook schilderden, wordt Sofonisba het meest succesvol. Niemand minder dan Michelangelo heeft zich lovend uitgelaten in een brief aan haar vader nadat ze elkaar ontmoet hadden in Rome.
Na het schilderen van een portret van de Hertog van Alva neemt haar leven een spectaculaire wending en komt Anguissola aan het Spaanse hof terecht waar ze de koningin lesgeeft en officieus hofschilder van de koning wordt.

Deze belangrijke vrouwelijke schilder verdient vanzelfsprekend een verdiepende tentoonstellingslezing bij Casa dell’Arte!