Antonio Mancini

Online tentoonstellingslezing Antonio Mancini. Eigenzinnig & Extravagant

Daar waar we in Nederland de Haagse School kennen en in Frankrijk het Impressionisme, was er in het Italië van de late 19e eeuw het Il Verismo, het ware. Dit zou je kunnen vergelijken met het Realisme in Frankrijk een paar decennia eerder omdat de schilders het naar de werkelijkheid schilderen gemeen hebben. Toch is Il Verismo anders omdat de vrije verfbehandeling echt bij de late 19e eeuw hoort.

Een van de meest bekende leden van Il Verismo in Italië is Antonio Mancini, een jonge Napolitaan die grote bekendheid vergaart door zijn vooruitstrevende manier van schilderen. Hiermee trekt hij de aandacht van de kunstenaar Hendrik Willem Mesdag die dankzij twee erfenissen inmiddels voldoende geld heeft om ook werk van eigentijdse kunstenaars te verzamelen.

Wanneer hij Manici’s werk ziet, is hij meteen verkocht. Gedurende 20 jaar steunt hij Mancini door zijn werk aan te kopen en tentoon te stellen in zijn collectie aan de Laan van Meerdervoort. Mancini’s werk wordt hier in Nederland met gemengde gevoelens ontvangen. Desondanks kan Mesdag – die op een gegeven moment zelf geen plek meer heeft – ook veel werk doorverkopen.

De werken die Mesdag heeft gehouden zijn nu in de tentoonstelling ‘Mancini. Eigenzinnig & Extravagant‘ te zien bij De Mesdag Collectie. Een terechte titel want het werk van Mancini was zijn tijd ver vooruit omdat hij bijvoorbeeld stukjes glas in zijn verf verwerkte, iets wat pas vele decennia later pas echt populair werd (denk aan Cobra en L’Art Brut).

Tijdens deze bijna twee uur durende LIVE Online lezing neemt Wendy je mee naar het Italië van de late 19e eeuw waarin Antonio Mancini en zijn werk centraal staan.

De lezing is na aankoop te bekijken in ‘Mijn Bibliotheek‘ op de website van Casa dell’Arte en je krijgt één week lang toegang tot deze besloten omgeving om te genieten van Mancini’s werk.