Bloemstillevens in het Mauritshuis

Online lezing Bloemsstillevens in het Mauritshuis

Heel Nederland heeft weer in bloei gestaan met velden vol kleur en geur: narcissen, blauwe druifjes, hyacinthen en natuurlijk de tulpen!|
Al sinds de 16e eeuw is Nederland een land waar veel bloemen worden verhandeld. Door de komst van de tulp en de manipulatie van deze bloem tot allerlei varianten, explodeert deze handel en groeit Nederland uit tot producent en wereldwijde exporteur van bloemen.
Tot in de 18e eeuw zijn bloemen (en dan heb ik het niet over je bosje veldbloemen) vooral een luxe product dat enorm tot de verbeelding spreekt. Het is dan ook niet vreemd dat ook kunstenaars (schilders en fotografen) al eeuwen lang worden geïnspireerd door de pracht aan kleur en textuur.
Tijdens deze lezing beperk ik me tot de geschilderde bloemstillevens uit de collectie van het Mauritshuis. Grote namen uit dit genre passeren de revue, zoals Rachel Ruysch, Maria van Oosterwijck, Roelant Savery, Willem van Aelst en vele anderen.
Natuurlijk ben ik geen botanicus, ik heb zelfs geen hele groene vingers, maar ik kan je wel vertellen over de ontwikkeling van dit genre in de 17e eeuw, over de schilders die door dit onderwerp werden aangetrokken en de eventuele symbolische betekenis van de bloemstillevens.
Deze lezing is na aanschaf een week lang te bekijken en kun je rustig alles in detail bestuderen door het beeld te pauzeren of te stoppen om de volgende dag weer verder te kijken.

Wil je weten of een online lezing iets voor je is, kijk dan naar deze uitleg.