Caravaggio – Bernini. Barok in Rome

Online tentoonstellingslezing Caravaggio – Bernini. Barok in Rome

Rome 1600. De kerk heeft op haar grondvesten staan schudden, en alle middelen worden ingezet om de gelovigen binnen de – nu Katholieke – kerk te houden. Daar waar de Protestanten zich bedienen van het woord, zal de Katholieke kerk op grote schaal het beeld inzetten als methode om de gelovigen aan zich te blijven binden.
De makers van de tentoonstelling Caravaggio – Bernini. Barok in Rome hebben er voor gekozen om een aantal affetti te selecteren: bijvoorbeeld orrore & terrabilità, passione & compassione en meraviglia & stupore en de kunstwerken rond deze thema’s te selecteren.

Tijdens de onlinelezing worden alle thema’s besproken, ook het thema Antichità & La gran maniera Greca, dat niet in Wenen behandeld werd, maar wel in Amsterdam. Ook zijn niet alle 72 kunstwerken van Caravaggio en Bernini zelf, alhoewel zij in mijn verhaal wel een hoofdrol krijgen. Zoals de tentoonstellingsmakers hebben gekozen voor welke werk onder welk thema te scharen, heb ik een keuze moeten maken.

Het wordt dus een lange zit, maar wel één die de moeite waard is én een die een inkijkje geeft in het gevoelsleven van de 17e eeuwse beschouwer! Bovendien kun je, net als bij alle andere online lezingen, deze lezing na aanschaf een week lang bekijken in ‘Mijn bibliotheek’.
In ‘Mijn bibliotheek’ – een beveiligde omgeveing die alleen toegankelijk is voor jou – vind je naast deze meer dan 3 uur durende lezing ook allerlei gratis extra’s. Zaken die ik tijdens mijn onderzoek voor deze lezing ben tegengekomen, die ik interessant vind en die betrekking hebben op het onderwerp zoals tv programma’s, artikelen en video’s.