Koninklijk Blauw

Koninklijk Blauw. Het mooiste Delfts aardewerk van Willem en Mary

De subtitel van deze tentoonstelling in het Kunstmuseum is: Het Mooiste Delfts aardewerk van Willem en Mary en daarmee is niets te veel gezegd. Centraal in deze expositie staan twee Delfts Blauwe bloemenvazen in de vorm van het vorstelijke paar Willem III en Mary II.

Stadhouder-koning Willem III en prinses Mary Stuart II hebben regeerperiode tussen 1689-1702 een het mooiste en technisch ingewikkeldste Delfts aardewerk verzameld dat gemaakt werd door de Griekse A, De Metaale Pot en Het Moriaanshooft. In hun kielzoch profiteerden ook de andere plateelbakkerijen in Delft van de liefde voor Delfts aardewerk, zij produceerden dan vooral het Oranjekeramiek voor de gewone monarchistische man.

Dankzij het ambassadeursschap van Willem en Mary die dit oer-Hollandse product regelmatig als diplomatiek geschenk weg gaf, tref je vandaag de dag metershoge bloempiramides, tuinpotten, confiturenschalen en bustes van Delfts aardewerk aan in Europese vorstelijke en museale verzamelingen.

Helaas zijn de beste stukken kapot gevallen of verdwenen naar het buitenland waardoor ze zelden in Nederland te zien zijn. De tentoonstelling Koninklijk Blauw in het Kunstmuseum brengt deze topstukken uit de binnenlandse collecties (Paleis Het Loo, Rijksmuseum, Museum Prinsenhof Delft, Lavino Collectie) en Europese collecties voor het eerst samen en val je van de ene in de andere verbazing!

Het verhaal van de tentoonstelling is er een van diplomatie, weelde en fascinatie voor een product dat vandaag de dag nog steeds een van de meest kenmerkende producten van Nederland in het buitenland is!

Bestel de 2,5 uur durende online lezing. Je hebt dan één hele week om binnen jouw eigen beveiligde omgeving de lezing keer op keer te bekijken en krijg je bovendien ook nog toegang tot diverse filmpjes en video’s die aan de bibliotheek zijn toegevoegd!

Heb je liever een beknopte versie van het verhaal? Boek dan het Kunstuurtje en droom een uur lang weg in de wereld van het Koninklijk Blauw. De LIVE opname is op 26 april om je alvast alvast het Oranjegevoel te geven. De lezing is daarna vanaf Koningsdag on demand verkrijgbaar en 24 uur lang na aankoop te bekijken.

Zin in een voorproefje van deze geweldige tentoonstelling? Bekijk dan dit filmpje dat ik maakte voor de Najaarsnieuwsbrief van Casa dell’Arte.