Monet. Tuinen van verbeelding

Online tentoonstellingslezing Monet. Tuinen van Verbeelding

Claude Monet (1840-1926) is in de laatste kwart van de 19de eeuw een van de belangrijkste schilders geweest door zijn leidende rol in de ontwikkeling van het Impressionisme, een schilderwijze die totaal anders was dan de heersende stijl.
Samen met andere schilders zoals Berthe Morisot, Claude Renoir, Marie Braquemond en Alfred Sisley (om er slechts een paar te noemen), veroorzaakte hij een aardverschuiving en maakte zij de weg vrij voor een nieuw kleurgebruik van bijvoorbeeld latere schilders als Vincent van Gogh.
Monet voelde zich zó thuis bij de impressionistische stijl dat hij de rest van zijn leven in deze stijl heeft geschilderd, ondanks dat er in de late 19de en begin 20ste eeuw een explosie aan veranderingen plaatsvond: het Expressionisme, Dada en De Stijl.
Dat wil echter niet zeggen dat hij verzandde in herhaling. In tegendeel, ondanks zijn hoge leeftijd bleef Monet experimenteren met formaat, kleur, reflectie en textuur. De waterlelies in zijn tuin in Giverny gaven hem oneindige inspiratie voor honderden schilderijen die moesten leiden tot zijn pièce de résistance: de Grandes Décorations. Deze grote doeken – ooit te hangen in een zaal rondom – moesten de beschouwer doen voelen als Erik of het Klein Insectenboek, als een libelle over het water scherend.
Wat men destijds niet begreep was dat er niks oubolligs aan was, maar dat dit werk uiterst vernieuwend was. Alleen omdat het niet main stream abstractie was, bestempelde men het als werk van een oude, blinde man die ooit een groot schilder was.
Het was pas in de jaren ’50, met een tentoonstelling in het toen nog Gemeentemuseum geheten Kunstmuseum, dat er een omslag plaatsvond in de waardering voor deze waterlelies. Het zijn juist deze schilderijen, afkomstig uit zijn tuin in Giverny, die nu in het Kunstmuseum zijn te zien. Wendy neemt je tijdens de lezing mee en samen scheer je over de waterlelies en begrijp je hoe ze tot stand zijn gekomen.

Bestel je de online lezing dan kun je deze een hele week lang in ‘Mijn bibliotheek’ vanuit je luie stoel bekijken, stopzetten en opnieuw bekijken zo vaak je maar wilt!

In de beschermde omgeving van ‘Mijn bibliotheek’ – die alleen toegankelijk is voor jou – vind je naast de lezing ook allerlei gratis extra’s. Zaken die ik tijdens mijn onderzoek voor deze lezing ben tegengekomen, die ik interessant vind en die betrekking hebben op het onderwerp zoals tv programma’s, artikelen en video’s.