St. Nicolaas in de kunst

St. Nicolaas in de kunst: zowel fysiek als online

Vanaf september liggen de schappen al vol met snoepgoed dat onlosmakelijk verbonden is met het Sinterklaasfeest: gouden munten, speculaas- en taaitaai poppen, chocolade- en boterletters, suiker harten en peper- en kruidnoten.

Alleen heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom we dit allemaal eten? En waarom komt de Sint nog steeds uit Spanje, terwijl toch bijna iedereen inmiddels wel weet dat hij uit Myra, het huidige Turkije, kwam?

Bovenal is het natuurlijk uiterst opmerkelijk dat Nederland een overwegend protestant land is maar wél de naamdag van een katholieke heilige viert. En wij niet alleen! Hoe komt het dat deze bisschop een van ‘s werelds beroemdste heiligen is?

De lezing kijkt vanuit een kunsthistorisch perspectief naar die Hollandse (snoep)tradities en de persoon van St. Nicolaas en geeft inzicht in hoe deze goedheiligman in de loop der tijd geëvolueerd is tot onze Sinterklaas. Na deze lezing kun je je gezelschap op het heerlijk avondje te verbazen met je kennis over deze heilige!

Wil je toch de nodige Sinterklaas inspiratie opdoen, maar kun je niet fysiek aanwezig zijn? Bestel dan de online on demand lezing.

Benieuwd naar mijn bezoek aan Bari tijdens mijn zomervakantie van 2020? Bekijk dan hieronder het filmpje.