St. Nicolaas in de kunst

St. Nicolaas in de kunst: zowel fysiek als online

Sinterklaas is nog steeds in Spanje maar in de winkels liggen de schappen al weer een tijdje vol met snoepgoed dat onlosmakelijk verbonden is met het Sinterklaasfeest: gouden munten, speculaas- en taaitaai poppen, chocolade- en boterletters, suiker harten en peper- en kruidnoten. Alleen heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom we dit allemaal eten? En waarom komt de Sint nog steeds uit Spanje, terwijl toch bijna iedereen inmiddels wel weet dat hij uit Myra, het huidige Turkije, kwam?

Bovenal is het natuurlijk uiterst opmerkelijk dat Nederland een overwegend protestant land is maar wél de naamdag van een katholieke heilige viert. En wij niet alleen! Hoe komt het dat deze bisschop een van ‘s werelds beroemdste heiligen is?

De lezing kijkt vanuit een kunsthistorisch perspectief naar die Hollandse (snoep)tradities en de persoon van St. Nicolaas en geeft inzicht in hoe deze goedheiligman in de loop der tijd geëvolueerd is tot onze Sinterklaas.

Helaas is dit jaar geen live Sinterklaas lezing. Wil je toch de nodige Sinterklaas inspiratie opdoen, bestel dan de online lezing. Erg leuk om in de aanloop naar het Sinterklaas feest te bekijken en je gezelschap op het heerlijk avondje te verbazen met je kennis over deze heilige!

Benieuwd naar mijn bezoek aan Bari tijdens mijn zomervakantie van 2020? Bekijk dan hieronder het filmpje.