St. Nicolaas in de kunst

Online lezing St. Nicolaas in de kunst: zowel fysiek als online

Sinterklaas is nog steeds in Spanje maar in de winkels liggen de schappen al weer een tijdje vol met snoepgoed dat onlosmakelijk verbonden is met het Sinterklaasfeest: gouden munten, speculaas- en taaitaai poppen, chocolade- en boterletters, suiker harten en peper- en kruidnoten. Alleen heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom we dit allemaal eten? En waarom komt de Sint nog steeds uit Spanje, terwijl toch bijna iedereen inmiddels wel weet dat hij uit Myra, het huidige Turkije, kwam?

Bovenal is het natuurlijk uiterst opmerkelijk dat Nederland een overwegend protestant land is maar wél de naamdag van een katholieke heilige viert. En wij niet alleen! Hoe komt het dat deze bisschop een van ‘s werelds beroemdste heiligen is?

De lezing kijkt vanuit een kunsthistorisch perspectief naar die Hollandse (snoep)tradities en de persoon van St. Nicolaas en geeft inzicht in hoe deze goedheiligman in de loop der tijd geëvolueerd is tot onze Sinterklaas.

Wees zoet en schrijf je hier in, dan zorg ik voor wat lekkers! Er zijn twee mogelijkheden om de lezing bij te wonen:

  • Schrijf je in voor de 1,5 uur durende lezing in het Kunstmuseum op vrijdagochtend 4 december om 10.15 uur. Na afloop kun je het museum zelfstandig bezoeken.
    LET OP: Deze lezing vindt plaats in het Kunstmuseum en hiervoor heb je een tevens een toegangsbewijs en tijdslot van het museum zelf nodig. Heb je een museumkaart, geen punt, ik heb nog 8 tijdslotkaartjes beschikbaar.
    Heb je geen museum kaart dan boek je via deze website een tijdslot voor het tijdstip van de lezing of een tijdslot eerder. Vergeet dit niet want zonder ticket met tijdslot kom je niet binnen!!!!!
  • Liever thuis vanuit je luie stoel? Schrijf je dan in voor de twee uur durende LIVE online lezing op vrijdagmiddag 4 december om 14.00 uur. Na afloop van de online lezing heb je nog één hele week om binnen jouw eigen beveiligde omgeving de lezing keer op keer te bekijken en heb je bovendien ook nog toegang tot de verschillende andere filmpjes en video’s die aan de bibliotheek worden toegevoegd!

Benieuwd naar mijn bezoek aan Bari tijdens mijn zomervakantie van 2020? Bekijk dan hieronder het filmpje.