Online tentoonstellingslezing Nicolaes Maes

Binnenkort verwacht

Nicolaes Maes. Rembrandts meest veelzijdige leerling

In het Mauritshuis lag in 2019 de focus op de werken van Rembrandt in het kader van de 350ste sterfdag van de meester. Onderdeel van de opstelling waren ook de schilderijen van de leerlingen die zich in de collectie bevinden en aan één daarvan is een aparte tentoonstelling gewijd: Nicolaes Maes.
Nicolaes Maes was een van Rembrandts meest getalenteerde leerlingen en nog niet eerder is er een internationale overzichtstentoonstelling over hem geweest.
Mocht je al eens van hem gehoord hebben, dan ken je Maes vooral van zijn huiselijke taferelen die veel navolging kregen door schilders als Pieter de Hoogh en Johannes Vermeer. Overbekend zijn Maes’ afbeeldingen van de luistervinken of vrouwen die rustig met hun handwerk bezig zijn.
Veel onbekender is zijn werk als portrettist. Hier werd hij in de 17de eeuw bijzonder populair mee en leverde hem ook financieel gezien veel op. Maes was een meester in het afbeelden van stoffering en kleur en gaf zijn opdrachtgevers – veelal gestoken in luxe (fantasie) kleding – een zichtbare elegantie mee. Hij gebruikte regelmatig parkachtige landschappen met antieke bouwsels en fonteinen als achtergrond.

Heb je de tentoonstelling gemist, ben je wel geweest maar zonder rondleiding of wil je het nog eens beleven, dan kun je hier binnenkort de tentoonstellingslezing online bekijken.

Bestel je de online lezing dan kun je deze een hele week lang in ‘Mijn bibliotheek’ vanuit je luie stoel bekijken, stopzetten en opnieuw bekijken zo vaak je maar wilt!

In de beschermde omgeving van ‘Mijn bibliotheek’ – die alleen toegankelijk is voor jou – vind je naast de lezing ook allerlei gratis extra’s. Zaken die ik tijdens mijn onderzoek voor deze lezing ben tegengekomen, die ik interessant vind en die betrekking hebben op het onderwerp zoals tv programma’s, artikelen en video’s.