Rembrandt & tijdgenoten
In de Hermitage Amsterdam toont tot 27 augustus 35 historiestukken uit The Leiden Collection, een van de grootste particuliere collecties 17e-eeuwse Nederlandse kunst ooit.
Centraal in de tentoonstelling van deze unieke privécollectie uit New York, staat Rembrandts meesterwerk Minerva in haar studeerkamer (1635), een enorm en indrukwekkend schilderij van de godin van de wijsheid Minerva (in het Grieks Athene genoemd). Aangezien de historieschilderkunst het hoogst stond aangeschreven wilde Rembrandt zich dit eigen maken en ging hij in de leer bij Pieter Lastman, wiens werk ook te zien is. De werken van tijdgenoten van Rembrandt plaatsen de Minerva in een bredere context van allegorische, Bijbelse en mythologische schilderijen.
Naast prachtige stukken van zijn leerlingen Ferdinand Bol, Carel Fabritius en Arent de Gelder, zijn er ook werken van Frans van Mieris en Jan Steen, schilders die we normaal kennen van hun hilarische genreschilderijen, maar dus ook historiestukken maakten.
Een ander topstukje van Rembrandt is zijn Buste van een bebaarde oude man (1633), zijn kleinste bekende schilderij (olieverf op papier) – zo klein dat het in de palm van je hand past.
Ga mee met de rondleiding en bewonder deze schitterende Hollandse Meesters met je eigen ogen!