Sientje Mesdag-van Houten en haar netwerk

Sientje Mesdag-van Houten en haar netwerk

Dankzij twee erfenissen konden Hendrik Willem Mesdag en Sientje van Houten hun droom volgen. De eerste kwam van haar vader en stelde Hendrik in de gelegenheid om zijn hart te volgen en schilder te worden. In zijn kielzog kon Sientje zich ook als schilder ontplooien en toen de tweede erfenis kwam van zijn vader, konden ze hun beginnende verzameling uitbreiden. Deze is nog steeds te bewonderen in De Mesdag Collectie in Den Haag.

Sientje profiteerde gelukkig ook persoonlijk van deze erfenissen want ook zíj kon haar passie volgen door zelf te gaan schilderen. Zo werkte ze mee aan zijn Panorama (Mesdag) en werd zij een spil in de kunstscene voor vrouwen: ze leidde hen op, ze stimuleerde hen en kocht hun werk aan. Hierdoor bevinden zich op dit moment 40 werken van vrouwelijke kunstenaars in De Mesdag Collectie, waarvan er helaas maar negen van te zien zijn op de huidige tentoonstelling (tot 20 juni 2021)

En dat terwijl het zo onderhand wel eens tijd wordt om deze vrouwen meer in het voetlicht te zetten. Natuurlijk ga ik dieper in op de dames wiens werk geëxposeerd is: Sientje Mesdag-van Houten (twee werken), Maria Bilders-van Bosse, Margaretha Roosenboom, Gerardina van de Sande-Bakhuijzen, Thérèse Schwartze, Suze Robertson, Geesje Mesdag-van Calcar en Laura Alma Tadema-Eps. Daarnaast plaats ik hen in het grotere plaatje van vrouwelijke kunstenaar in Nederland in de late 19e eeuw waardoor ik nog meer vrouwen voor het voetlicht kan plaatsen!

Deze verdiepende lezing is on demand beschikbaar en na aankopp een hele week lang onbeperkt terug te kijken.

Benieuwd naar wat je kunt verwachten, bekijk hier het filmpje van De Mesdag Collectie.