SRC Culturele groepsreis ‘Van Gogh in België en Frankrijk’

SRC Culturele groepsreis ‘Van Gogh in België en Frankrijk’
Vertrek 15 juni

‘Toen Vincent van Gogh in 1888 naar Arles verhuisde, werd hij getroffen door het bijzondere licht en de kleuren van het landschap. In de zomer stonden de zonnebloemen volop in bloei. De schilder raakte zo geïnspireerd door dit beeld, dat hij de gele bloemen op het doek vast begon te leggen. Hij schilderde verschillende stillevens, ook met uitgebloeide zonnebloemen. Het was zijn vriend, de schilder Paul Gauguin, die Van Gogh zijn bijnaam “De Zonnebloemschilder” gaf. Tijdens zijn bezoek aan Vincent in Arles portretteerde hij Van Gogh dan ook schilderend aan zijn zonnebloemen.
Ondanks dat Vincent van Gogh tijdens zijn leven nauwelijks schilderijen heeft verkocht, is hij uitgegroeid tot een van de beroemdste schilders aller tijden. Van jongste bediende in een kunsthandel tot schoolmeester en van boekverkoper tot prediker: Vincent van Gogh was het allemaal. Pas op zijn 27ste besloot hij kunstenaar te worden. Vincent verbleef op dat moment nog in de arme mijnstreek van de Borinage in België en dit is dan ook de plek waar deze kunstreis start. Volg Vincent op zijn zoektocht naar zijn kunstenaarsbestaan vanaf de Borinage en vervolgens naar Parijs, waar hij zich in 1886 bij zijn broer Theo in Montmartre voegde.
Net als de kunstenaar reist u vervolgens naar de Provence, het land van het fraaie licht, het aangename weer en de zonnebloemen. In Arles en omgeving ziet u verschillende plaatsen die hem inspireerden zoals het wereldberoemde Caféterras bij Nacht (Place du Forum) en De Brug van Langlois. Ook bezoekt u Saint-Rémy-de-Provence en het hospitaal Saint-Paul-de-Mausole, waar Vincent zich in 1889 vrijwillig een jaar liet opnemen. 
Ten slotte reist u in de voetsporen van de schilder terug naar het noorden. In Auvers-sur-Oise, nabij Parijs. In de laatste 70 dagen van zijn leven werkte Vincent met een uitzonderlijk hoge productiviteit. Het allerlaatste schilderij dat hij vervaardigde waren Boomwortels. Dankzij een bijzondere ontdekking in 2020 kunnen wij u meenemen naar de plaats waar deze echte boomwortels 133 jaar na dato nog altijd te vinden zijn. Een exclusief bezoek aan deze bijzondere tuin kan niet ontbreken!
De reis eindigt op de begraafplaats van Auvers bij de graven van Vincent en Theo. Een bijzonder slot van een prachtige Van Gogh-onderdompeling. Mag ik u meenemen?’

Klik hier om deze reis bij SRC Reizen te boeken.