Suze Robertson

Suze Robertson

Suze Robertson (1855-1922) had in haar tijd tegelijkertijd alles mee en alles tegen. Alles mee, omdat ze totaal vernieuwend werkte en daardoor door haar medekunstenaars werd gewaardeerd. Alles tegen, omdat ze qua thematiek noch bij de vrouwen hoorde (ze schilderde immers geen zoetsappige schilderijen) noch bij de mannen omdat ze vrouw was (ondanks dat ze wel een ‘mannelijke stijl’ had).

Museum Panorama Mesdag en het Noord-Veluws Museum Nunspeet zetten met twee elkaar aanvullende overzichtstentoonstellingen deze eigenzinnige, niet in een hokje te plaatsen Haagse schilder op de kaart. De aanleiding is enerzijds de viering van Suze Robertson’s 100ste sterfdag, maar anderzijds omdat de kunstenaar het verdiend om voor het voetlicht te worden gebracht, of liever gezegd in de canon van de moderne kunst te worden opgenomen.

Het is voor het eerst sinds 40 jaar dat er zoveel van haar tekeningen en schilderijen bij elkaar te zien zullen zijn. Aan de hand van deze werken zul je tijdens de tentoonstelling kennis maken met Suze Robertson als persoon en als kunstenaar. Je kunt dan na afloop zelf beslissen of je vindt of ze dat plekje verdiend in de canon van de moderne kunst.

(Looptijd 24 september 2022 – 5 maart 2023)