Tentoonstellingslezing Mode in Kleur: zowel fysiek als online!

Mode in Kleur is een tentoonstelling in het Kunstmuseum waar je helemaal vrolijk en vol positiviteit van naar huis gaat. En dat is ook de bedoeling, want juist in deze tijd van langere dagen, meer regen en corona kunnen we allemaal wel wat kleur gebruiken!

Terwijl de conservatoren in maart nog volop bezig waren met de laatste loodjes voor de grote Dior tentoonstelling, sloten de deuren van het museum zich van de een op de andere dag. Tijd om bij de pakken neer te zitten was er niet en er moest snel geschakeld worden: wat nu?
Al heel snel dacht men aan de uitspraak van Elsa Schiaparelli: ‘in tempi difficili, la moda è sempre scandalosa‘ (‘in moeilijke tijden is de mode altijd schokkend’) en was het besluit snel genomen dat er iets waanzinnig moest komen. Gelukkig is de modecollectie er een van formaat en zijn er genoeg waanzinnige stukken in depot die getoond konden worden.

Gerangschikt naar kleur staan de 18e eeuwse japonnen zij aan zij met de prêt-à-porter stukken van Valentino en Vivienne Westwood en staan de Japonse rokken gebroederlijk naast de Indiaase bruidsmode.
Alle stukken hebben een verhaal. Gaat het niet over het symbolisch gebruik van een kleur in een bepaalde tijd, dan is er wel iets te vertellen over de eigenaar of ontwerper.

Tijdens de onderstaande lezingen gaan we natuurlijk in op die symboliek – dit is immers de kapstok van de tentoonstelling – maar even interessant zijn de individuele stukken die ook worden toegelicht!

Je hebt drie opties, fysiek en online:

  • Schrijf je in voor de 1,5 uur durende lezing in het Kunstmuseum op vrijdag 22 januari om 10.00 uur. Na afloop kun je op eigen gelegenheid de tentoonstelling bezoeken.
    LET OP: Deze lezing vindt plaats in het Kunstmuseum en hiervoor heb je een tevens een toegangsbewijs en tijdslot van het museum zelf nodig. Via deze website boek je een tijdslot voor het tijdstip van de lezing of een tijdslot eerder. Vergeet dit niet want zonder ticket met tijdslot kom je niet binnen
  • Lekker genieten vanuit je luie stoel? Boek dan de superverdiepende online lezing van meer dan drie uur (!). Tijdens deze marathonlezing zie je alle creaties in detail en worden nagenoeg alle couturiers besproken.
    Na aankoop van de lezing heb je nog één hele week om binnen jouw eigen beveiligde omgeving de lezing keer op keer te bekijken en heb je bovendien ook nog toegang tot een waslijst van bijna 20 links en video’s die aan de bibliotheek zijn toegevoegd!
  • NIEUW! Kunstuurtje, een live online lezing van één uur op dinsdag 5 januari om 19.30 uur, waar je in korte tijd een goed beeld krijgt van de tentoonstelling. Dit Kunstuurtje wordt opgenomen en kun je ook later aanschaffen. Na aankoop staat dit Kunstuurtje 24 uur tot je beschikking in ‘mijn bibliotheek’ op de website van Casa dell’Arte.

Klik op de afbeelding om recensies te lezen of op het winkelmandje om direct te bestellen.

Alvast zin in wat kleur? Bekijk het filmpje hieronder voor een voorproefje.