Vervlogen – geuren in kleuren

Vervlogen – geuren in kleuren‘ in het Mauritshuis (t/m 29 augustus 2021)

Een van de geweldige aspecten van kunst is dat het vaak associaties oproept en je ineens op een trip down memory lane zet. Ik heb die ervaring vooral bij 17e eeuws kunstwerken omdat die niet alleen oogstrelend zijn maar ook mijn andere zintuigen aanspreken. Met name de bloemstillevens en maaltijdstillevens hebben dat effect op mij en dat zal in 17e eeuw niet anders zijn geweest.

Wel anders zal een 17e eeuwse beschouwer hebben gekeken naar een stadsgezicht met indrukwekkende huizen langs een gracht. Hij/zij zal niet alleen vol bewondering hebben gekeken naar die indrukwekkende huizen, maar zal tevens de ongelovelijke stank van de gracht hebben geroken, een geur die in onze tijd geheel vervlogen is.

Tijdens de nieuwe tentoonstelling in het Maurithuis worden de bezoekers zowel door de voorwerpen (schilderijen, tekeningen en objecten) als door geur meegenomen naar de 17e eeuw. We ervaren dan hoe is is om die stinkende gracht te ruiken en welke geuren er opstegen uit een pomander om de dagelijkse stank te verdrijven. Hiervoor zijn corona-proof geurinstallaties gemaakt die je met je voet kunt bedienen.

Die geurervaring kan ik helaas niet oproepen tijdens een online activiteit alhoewel ik wel mijn best zal doen jullie in die ervaring mee te nemen!
Bij Casa dell’Arte kun je kiezen tussen twee activiteiten die via Zoom worden aangeboden:
– een Kunstuurtje, lekker kort en bondig met alle highlights van de tentoonstelling. Na aankoop van dit Kunstuurtje heb je 24 uur de tijd om deze terug te kijken.
– een lange verdiepende online tentoonstellingslezing met één week terugkijkmogelijkheid en allerlei extra’s.