Vrel, voorloper van Vermeer

Vrel, voorloper van Vermeer

Jacob Vrel, een 17de eeuwse schilder waar nog minder over bekend is dan van de grote Johannes Vermeer. Toch jammer, want zijn werk lijkt toch verdraaid veel op dat van Vermeer waardoor lang is gedacht dat hij een navolger was van Vermeer.
Dankzij diepgravende onderzoek is in ieder geval dat wél duidelijk geworden: Vrel was een vóórloper van Vermeer. uit Kunsthistorisches Museum in Wenen komen twee bijzondere schilderijen naar Den Haag, waaronder Vrouw bij een venster (1654), het enige gedateerde werk van Vrel. Dit schilderde hij dus vóór Vermeer.
Tijdens de rondleiding bekijken we de 13 schilderijen uit binnen- en buitenland, aangevuld met verdere werken uit zijn oeuvre en relevante achtergrond informatie. Hieruit blijkt dat Vrel al eerder vrouwen in verstilde interieurs schilderde dan Vermeer maar of deze het werk van Vrel heeft gekend blijft nog een raadsel!

Vanzelfsprekend kun je deze rondleiding ook als groepje boeken. Een groepsrondleiding met max 15 persononen kost €130,- en duurt 1,5 uur. Dit is inclusief gebruik van een whispersysteem maar exclusief toegang tot het museum.
Tevens is het mogelijk de lezing op je eigen locatie te organiseren. Interesse in een groepsrondleiding of lezing? Neem hier contact op.