Online Cursus Vrouwelijke Toppers uit de Kunstgeschiedenis

Online Cursus Vrouwelijke Toppers uit de Kunstgeschiedenis

Sinds mensenheugenis zijn er vrouwelijke kunstenaars geweest, maar wanneer je de gemiddelde museumbezoeker vraagt om er tien te noemen lukt dat vaak niet. Dit is hen niet aan te rekenen want 85% van de kunstenaars in musea is man en blank (lees er hier meer over).
Tijdens deze chronologische cursus passeren er elke les minstens 25 vrouwelijke kunstenaars en dat is ook slechts een selectie van vrouwen die in die periode kunst hebben gemaakt.
Natuurlijk komen de bekende namen aan bod zoals Sofonisba Anguissola, Artemisia Gentileschi, Berthe Morisot, Camille Claudel, Hilma af Klint and Frida Kahlo. Er is echter een hele groep minder bekende, ja zelf onbekende kunstenaars die wij gaan ontdekken.
Het merendeel komt weliswaar uit West Europa, maar we zullen naarmate de cursus vordert ook steeds meer vrouwen van buiten Europa ontmoeten.
Vrouwelijke kunstenaars zijn – net als de mannen – actief geweest in alle media. Hoewel het zwaartepunt bij de schilderkunst ligt, komen andere media zoals beeldhouwkunst, fotografie, architectuur en toegepaste kunst eveneens aan bod.
Na deze cursus van 10 lessen zul je geen moeite meer hebben met het opnoemen van meer dan een vrouwelijke kunstenaar en weet je dat ‘BESIDES every great man, there is a great woman‘!

Programma (onder voorbehoud)
Les 1 – Inleiding
Les 2 – Renaissance
Les 3 – Barok
Les 4 – Rococo & Neoclassicisme
Les 5 – Academisme & Realisme
Les 6 – Pre-Rafaelieten, Impressionisme & Art Nouveau
Les 7 – Revolutionaire kunst (begin 20ste eeuw)
Les 8 – Make love not war (jaren ’50-’70)
Les 9 – Rebellie (jaren ’80 en ’90)
Les 10- Contemporaine kunst