XXL Lezing Internationale Vrouwendag

Online XXL Lezing International Vrouwendag

De kunstgeschiedenis is als echt vakgebied ontstaan in de 19e eeuw, een periode waar vrouwen vanwege hun natuur geacht werden zich in het privé domein op te houden en vooral zich niet te begeven in het publieke domein. Achter het aanrecht, zeg maar.
Het resultaat was dat dit beeld van fragiele vrouwen doorsijpelde naar de gehele maatschappij, bestendigde en dus ook in het kunsthistorisch onderzoek zijn weerslag vond: ‘Schilderende en beeldhouwende en schrijvende vrouwen (om maar een paar media te noemen)? Onmogelijk, die zijn er niet geweest‘.
En zo werden talloze vrouwelijke kunstaars uit de tijd daarvoor uit de geschiedenisboeken geweerd en onder het tapijt geveegd.

Kunstzinnige vrouwen zijn daardoor lang onzichtbaar op de kunsthistorische rader geweest, maar gelukkig is daar de laatste 40, 50 jaar wel verandering in gekomen. Een verandering die ik van harte ondersteun! Vandaar dat ik 8 maart Internationale Vrouwendag altijd aangrijp om deze vrouwelijke kunstenaars uit het verleden in het zonnetje te zetten. Een heerlijk onderwerp want het is zo fijn om de vele enthousiaste reacties van de deelnemers naderhand te horen dat ik met deze lezing weer een paar vrouwen meer op een ieders rader heb gezet.

De XXL lezing heeft inmiddels plaats plaatsgevonden is nu en is nu on demand beschikbaar op de website van Casa dell’Arte. Na aanschaf kun je één week genieten van 4,5 uur vrouwelijke kunstenaars en de extra’s, een heerlijk cadeautje aan jezelf op International Vrouwendag of voor je moeder of dochter, oma of tante voor welke gelegenheid dan ook!